Nagrody przyznawane są w wyniku postępowania konkursowego organizowanego przez Komitet Nauk o Kulturze PAN (zwany dalej "Komitetem").

Przedmiotem konkursu są pierwsze wydania prac naukowych z zakresu kulturoznawstwa opublikowane w roku 2021.

 

Prezes Polskiej Akademii Nauk (PAN) przyznaje za wybitne osiągnięcia z zakresu kulturoznawstwa, dwie nagrody:

  1. Nagrodę im. Wojciecha J. Burszty za najlepszą monografię z zakresu kulturoznawstwa,
  2. Nagrodę im. Anny Zeidler-Janiszewskiej za najlepszy debiut książkowy z zakresu kulturoznawstwa.

 

Nagrody mają charakter honorowy i przyjmują postać dyplomu za wybitne osiągnięcie naukowe.

Zgłoszenia kandydatur może dokonać każdy z członków Komitetu kierując do Kapituły odpowiedni wniosek; zgłoszenia przyjmowane są do końca czerwca 2022 roku.

Wniosek o nagrodę powinien zawierać podstawowe informacje o autorze zgłaszanej pracy oraz zwartą opinię wnioskującego członka Komitetu o dziele, stanowiącą uzasadnienie wniosku.

 Wniosek, wraz z pięcioma egzemplarzami książki lub jednym egzemplarzem papierowym i pdf-em należy przesyłać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Franciszek Chwałczyk, Instytut Kulturoznawstwa UAM, ul. Szamarzewskiego 89. 60-568 Poznań. Koniecznie proszę przesłać wniosek w wersji elektronicznej. Również tą drogą, maksymalnie w ciągu tygodnia, zostanie potwierdzone przyjęcie zgłoszenia.

 Każdy z członków Komitetu może składać wnioski o nagrodę dla maksymalnie dwóch prac.

 Podstawowym kryterium oceny prac zgłoszonych do konkursu jest ich wkład w rozwój kulturoznawstwa jako obszaru badawczego, zwłaszcza oryginalność tematyki i nowatorstwo zastosowanych metod.

 Nagrody mogą nie zostać przyznane, jeśli zgłoszone prace nie spełniają merytorycznych i/lub formalnych wymogów określonych dla konkursu.

 Ogłoszenie wyników konkursu następuje do końca października danego roku na posiedzeniu Komitetu i na stronie internetowej Komitetu.

 Tutaj dostępny jest regulamin.